Meer plezier van je eigen ‘duurzame’ garderobe

De bladeren aan de bomen verkleuren, de temperatuur daalt en de pepernoten liggen alweer in de winkel. Tijd om de zomerkleding op te bergen en de warme truien tevoorschijn te halen. Het moment om je kast op te ruimen, kleding uit te zoeken en opnieuw in te richten. Wist jij dat een gemiddelde Nederlander 170 stuks kleding in de kast heeft, ieder jaar 40 items weg gooit en 46 nieuwe items koopt? Hoeveel items heb jij in je kast?
Deze vraag heb ik mijzelf ook gesteld. En ik moet eerlijk bekennen dat mijn schatting niet overeen komt met de werkelijkheid. Ik blijk toch veel meer items te hebben dan ik dacht. Wel ben ik bewuster in aanschaf van nieuwe items, waar is het gemaakt, van welk materiaal, heb ik het echt nodig en ga ik het 30 keer dragen?
Wat mij vooral is opgevallen, dat door bewustzijn te vergroten ik nu meer geniet van mijn eigen garderobe. Omdat ik nu meer kleding afwissel en combineer. Daardoor heb ik ook minder de behoefte om nieuwe items aan te schaffen. Mijn tips en ervaring van afgelopen jaar deel ik graag met jou.
- Kledingkast opruimen
Maak er een leuk moment van, samen met een vriendin of familielid, muziekje en drankje erbij. Haal alle kleding uit je kast en maak 3 stapels: bewaren, doorgeven en een stapel twijfel. Maak een keuze van de stapel twijfel: heb je het afgelopen jaar gedragen? Zo, nee waarom niet? Selecteer 5 items van je stapel ‘twijfel’ en geef de rest aan iemand die je er een plezier mee doet en het wel gaat dragen.
- Kledinghangers omdraaien
Heb jij ook een hangkast? Daag je zelf uit om alle kleding te dragen binnen 1 jaar. Nadat je een kledingstuk hebt gedragen, draai je de bovenste haak om en hang je het kledingstuk terug. Zo zie je precies wat je wel of niet hebt gedragen en daag je jezelf ook uit om niet telkens dezelfde kleding te dragen.
- Schone kleding onderop de stapel
Herken je dat ook, dat je telkens dezelfde favoriete kledingstukken draagt? Door de schone kleding onderop de stapel te leggen, daag je jezelf uit om een item van bovenop de stapel te pakken. Je zult zien dat je meer geniet van de mooie kleding die je ooit hebt aangeschaft maar bijna nooit draagt.
- Nieuwe combinaties
Bedenk in het weekend twee nieuwe combinaties van kleding die je nog niet eerder samen hebt gedragen. Zo creëer je verrassende combinaties waar je veel plezier van zult hebben.
- #vergetenkledingdag
Pak minimaal 1x per week een kledingstuk die je al een jaar niet hebt gedragen en je zult zien dat wanneer je het weer draagt, je weer geniet en complimentjes krijgt van je omgeving. En mocht het toch niet bevallen, leg dit dan direct op de stapel ‘doorgeven’.
- Kleurentest
Heb jij wel eens een kleurentest gedaan, welke kleuren passen het beste bij jouw huidskleur en haarkleur? Leuk om een middagje winkelen in de stad te plannen met een bezoek aan een visagist en stylist (voor kleuradvies).
- Tweedehands winkels
Er zijn steeds meer tweedehands winkels in binnensteden. Zoals ‘ReShare’ of ‘Appel en een Ei’ waar je kleding kunt brengen geschikt voor de verkoop, maar ook zelf eens lekker kunt snuffelen door de winkel op zoek naar een uniek kledingstuk. Iedere kledingstuk hangt max 6 weken, dus verandert het aanbod snel!
- Kleding ruilen
Selecteer 10 kleding stuks en vraag dit ook aan vriendinnen om dit mee te nemen voor een ruilparty. Er zijn diverse manieren, zoals eerst allemaal passen. Ieder krijgt 5 lintjes, bevestig een lintje aan het kledingstuk dat jij graag wilt.
Alternatief is 20 kledingitems in een tas door te geven aan vriendinnen. Haal je er 2 items uit? Stop er dan ook 2 items weer in. En geef de tas weer door.
- Stad bezoeken
Doe research en zoek vooraf duurzame of tweedehands winkels en maak een originele leuke route door de stad die je gaat bezoeken.
- Geen nieuwe kleding
Daag jezelf eens uit om drie maanden geen nieuwe kleding te kopen. Een item ruilen met een vriendin/vriend of tweedehands kleding kopen mag wel. Dit vond ik best lastig moet ik eerlijk toegeven, omdat je soms toch in de verleiding komt, maar het is wel te doen. Naderhand ben ik 6 maanden een lijst gaan bijhouden wat ik kocht (nieuw of tweedehands) om bewuster te zijn van hetgeen ik koop.
Heb je ook een aanvullende tip? Dan hoor ik deze heel graag, zodat ik alle tips kan verzamelen en delen met anderen!