Presentatie over impact en vervuiling kledingindustrie

Op 7 oktober 2019 werd ik gevraagd om een presentatie te geven aan 750 leden van de Rabobank Enschede-Haaksbergen in het voetbalstadion de ‘Grolsch Veste’. Het centrale thema was ‘impact’ en voorafgaand de inspirerende presentatie van Maarten van der Weijden (fantastisch verhaal) werd ik gevraagd om een presentatie te geven over CoSense. In eerste instantie twijfelde ik, omdat de impact die ik wil maken niet te vergelijken is met die van Maarten. Maar juist omdat niet iedereen zo goed kan zwemmen, …

vonden ze het interessant om ook een klein persoonlijk verhaal te horen. Over de impact die ik vanuit CoSense als sociaal ondernemer wil bereiken, over de hindernissen, lessen van ondernemerschap, maar ook mijn huidige ervaringen als adviseur vanuit KplusV (projectleider Move2Social, onderzoek naar FastFashion en programmamanager Circulair Textiel Twente) kwamen goed van pas. Ik voelde mij zeer vereerd dat ik werd gevraagd. En heb vooral genoten om mijn verhaal te kunnen delen, over de impact die ik wil maken om te werken aan een duurzame kledingindustrie, tenslotte is het altijd fijn om te vertellen over een onderwerp waar je passie ligt en waar je in gelooft. Ook gaf dit weer een podium om anderen te inspireren. Want tot slot heb ik de aanwezigen uitgedaagd om zelf ook aan de slag te gaan om samen te werken aan het verduurzamen van de kledingindustrie. Tenslotte kopen we nu 60% meer kleding dan 15 jaar geleden en is de verwachting dat dit nog verder zal toenemen. Terwijl de grondstoffen opraken en de textielafvalberg van 234 miljoen kilo toeneemt. Tijd voor actie!

Wat kun je zelf doen, drie eenvoudige tips waardoor je geld bespaart en meer gaat genieten van je eigen garderobe:

 1. Kledingkast:
  • ruim je kledingkast op: less is more, overzicht creëren
  • maak nieuwe originele combinaties (neem de tijd hiervoor)
  • schone gewassen kleding onderop de stapel, alleen van bovenaf de stapel kleding pakken
  • hangers omdraaien (wanneer je het hebt gedragen)
  • closet index: ga eens tellen hoeveel stuks kleding je hebt (aantal jurken, broeken, truien) hoeveel heb je er eigenlijk nodig?
 2.  Jezelf uitdagen 2 dagen per week ‘vergeten kleding’ aan te trekken (kleding die je al geruime tijd niet hebt gedragen)
 3.  Selectief in aanschaf, 30-Wear Rule koop alleen de kleding waarvan je zeker weet dat je het dertig keer gaat dragen

Afgelopen half jaar heb ik leuke reacties ontvangen op #vergetenkleding. Collega’s, familie en vriendinnen die af en toe vergeten kleding aantrekken. Of zakelijke relaties die dit idee ook ondersteunen en geïnspireerd raken. Ieder persoon die ik kan inspireren is er weer één, zo maken we samen de wereld een stukje mooier!  Doe je ook mee? #vergetenkleding

 

 

CoSense

Inschrijving nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste producten en updates van CoSense en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de allernieuwste producten,
ontwikkelingen of nieuwsberichten en
meld je aan voor de nieuwsbrief onderaan de homepage!