Vergeten kleding in een overvolle kledingkast

Een overvolle kledingkast en dan nog niet weten wat je aan moet. Dus dan toch maar weer dat jurkje dat je vorige week ook al aan had. Herkenbaar? Mannen kopen als ze iets nodig hebben, vrouwen winkelen, niet omdat het moet maar omdat het kan. Mijn kledingkast was overvol, volop keuze. Toch pakte ik telkens weer dezelfde items. Een goede vriendin Leontine, gaf de tip om de gewassen kleding onderop de stapel te leggen. Mijn dochter Robin ging in mijn hangkast alles op kleur hangen en draaide de haakjes van de kledinghangers om. Nadat ik een kledingstuk had gedragen moest ik de hanger omgedraaid terughangen. Bij de lente- en najaarsopruimkledingdag kon ik dan precies zien wat ik wel en niet gedragen had. Hele waardevolle tips, maar het bleef lastig. Toen ben ik rigoureus mijn kast gaan opruimen en letterlijk halveren. Uiteraard gooi ik nooit kleding weg, maar wordt het verdeeld onder familie, vriendinnen, kledingbibliotheek of de kledingcontainer. Want voor elk item dien je respect te hebben. Ieder kledingstuk heeft een lange weg moeten doorstaan van de katoenplukker, spinnerij, weverij, vervoerder, naaister tot verkoopster, dus gooi nooit zomaar een kledingstuk weg. Eigenlijk net als vroeger, toen was kleding veel duurder en werd ieder stuk door onze ouders en grootouders meerdere malen hersteld, vernaaid en door menig familielid gedragen tot het echt ‘op’ was.

Maar goed, nu weer terug naar de overvolle kledingkast. Wat echt hielp is dus halveren. Dat gaf overzicht, waardoor ik beter inzicht kreeg wat ik in huis had en betere combinaties kon maken. Ik ging kleding dragen waarvan ik niet meer wist dat ik het had, oftewel ‘vergeten kleding’. En na complimentjes van collega’s wist ik weer waarom ik het ooit had gekocht. En ik deed nog een ontdekking, bij het winkelen werd ik steeds kritischer en stelde ik mijzelf de vraag: Heb ik het nodig? Waar is het gemaakt? Ga ik het 30 keer dragen? Mijn gezin en vriendinnen zijn inmiddels al gewend dat ik continu de kledinglabels zit te bestuderen, tot vervelens toe. Ik koop zelden nog maar nieuwe kleding en alleen als het tweedehands is of duurzaam verantwoord. Een enkele keer wijk ik af en koop toch iets nieuws.  De laatste keer was het een rokje op Mallorca, erg leuk, mooie kleur maar niet duurzaam. Omdat de rest wel een en ander had gekocht, ging ik door hun enthousiasme over stag, maar de volgende dag had ik al spijt. Bij twijfel dus nooit kopen en niet laten beïnvloeden door andermans enthousiasme.

Ik heb mij voorgenomen om deze maand twee uitdagingen aan te gaan:
1. Ik ga een inventarisatie maken van mijn kast, aantal stuks: broeken, jurkjes, shirts, rokjes, korte broeken, truien en aantal schoenen. Waarom? Omdat ik nog steeds veel meer heb dan ik nodig heb. Bewustwording van aantal stuks kleding, zal mij helpen om koopgedrag nog verder te verlagen (verwacht ik).
2. Minstens 2 dagen per week de ‘vergeten kleding’ aan te trekken die ik al een geruime tijd niet heb gedragen. En als dat kledingstuk toch niet meer lekker zit om welke reden dan ook, te kort vind vanwege mijn leeftijd of de print mij nu niet meer staat, dan gaat het naar iemand die er wel plezier van kan hebben.

Doe je mee? Daarmee bespaar je niet alleen geld, je geniet weer van je ‘oude kleding’, je hebt een opgeruimde overzichtelijke kast (als je geen zin hebt vraag dan een vriendin om te helpen en maak er een leuke middag van),  maar het is ook goed voor het milieu en dragen we samen bij een duurzame samenleving. Alle kleine beetjes helpen!

Heb jij nog tips of suggesties voor een duurzame garderobe? Deel deze hieronder of per mail naar info@cosense.nl.

CoSense

Inschrijving nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste producten en updates van CoSense en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de allernieuwste producten,
ontwikkelingen of nieuwsberichten en
meld je aan voor de nieuwsbrief onderaan de homepage!