Wil jij een duurzame garderobe?

Wist je dat: er wereldwijd 80 miljard kledingstukken per jaar worden gemaakt, dat is vier keer meer dan in het jaar 2000. Tegelijkertijd wordt in Nederland per jaar 140 miljoen kilo textiel en kleding weggegooid. Dat is niet zo gek, gezien de lage kwaliteit en prijzen.

Hoevaak kijk jij op kledinglabels? Weet jij in welk land het kledingstuk is gemaakt wat je nu aan hebt? Zoniet, vind je het wel belangrijk om te weten waar het is gemaakt en of dit door een kind of volwassene is gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden?
Ook ik houd van winkelen, zowel offline als online. Maar ik ben wel veranderd in mijn koopgedrag sinds de instorting van de fabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013. Bij te goedkope kledingstukken weten we allemaal dat dit eigenlijk niet klopt, het voelt niet goed. Ik koop minder, bewuster en kijk steeds vaker op de kledinglabels om te zien van welke stoffen en in welk land het kledingstuk is gemaakt.
In de maatschappij hoor je steeds vaker de termen duurzaamheid, circulariteit, milieuvriendelijke producten, van bezit naar gebruik en nog veel meer. Wil jij zelf ook een bijdrage leveren aan een betere wereld, maar weet je niet hoe? Begin dan met een bewuste keuze om je garderobe te verduurzamen.

Hoe kun je je garderobe verduurzamen?

1. Kies Kwaliteit boven Aantal
Herken je een overvolle kledingkast? Terwijl je vaak dezelfde kledingstukken draagt? Na het opruimen van een kast met minder kledingstukken is het beter te overzien en makkelijker om nieuwe combinaties te maken. Je zult zien dat je steeds meer aandacht krijgt voor kwaliteit en de snelle mode-industrie steeds meer gaat afwijzen.

2. Pas de 30 Wear-test toe
Ooit gehoord over #30Wears campagne? Koop alleen kledingstukken waarvan je overtuigd bent dat je ze minstens 30 keer zult dragen.

3. Ontdek tweedehands mode
Er zijn duizenden tweedehands of vintage stukken die er stijlvoller uitzien dan die in winkels worden verkocht. Bovendien zien de meeste stukken er veel unieker uit dan de producten in grote winkelketens.

4. Niet weggooien, repareren
Een klein gaatje, een scheurtje, of afgevallen/aangekomen? Doe een kledingstuk niet te snel van de hand. Heeft een familielid of vriendin nog een naaimachine of een coupeuse in de wijk? Vaak veel goedkoper en duurzamer dan de aanschaf van een nieuw kledingstuk.

5. Doneer je kleding
Als je je kleding al langer dan 2 jaar niet meer draagt en je wilt er van af, geef het dan een tweede leven. Ruil een kledingstuk tijdens een vriendinnenavond of geef het weg aan iemand waarvan je weet dat zij er nog jaren van kan genieten. Of geef het aan een goed doel!

6. Duurzame merken en kleding
Door merken, winkels en platforms van duurzame kleding te bezoeken en te kopen, lever jij je bijdrage aan een mooiere wereld. Een mooie stimulans voor de duurzame textielindustrie en ook voor je eigen omgeving door er over te praten.

7. Was je kleding minder vaak
Was bij lagere temperaturen en gebruik de droger minimaal. Wollen kledingstukken reinigen zichzelf door ze even buiten te laten luchten, maar ook shirtjes en broeken hoef je niet om de twee draagbeurten te wassen. Luchten is vaak ook hierbij voldoende.

CoSense

Inschrijving nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste producten en updates van CoSense en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de allernieuwste producten,
ontwikkelingen of nieuwsberichten en
meld je aan voor de nieuwsbrief onderaan de homepage!