Oeko-Tex

Oeko-tex (Ökotex) is een van oorsprong Duitse organisatie die een streng beleid voert tegen schadelijke stoffen in textiel. Oeko (Öko) staat voor Eco, en Tex slaat op textiel. Ecotextiel dus! Oeko-Tex is in 1992 opgericht, omdat er in die tijd veel nieuws was over schadelijke chemicaliën in textiel en kleding.

Om hier wat tegen te doen, en te bewijzen dat kleding ook zonder schadelijke stoffen gemaakt kan worden, is de Oeko-Tex100-standaard gemaakt. De eisen in deze standaard zijn erg streng, en worden ook streng gecontroleerd.

  • De Oeko-Tex-regels richten zich op de verschillende ‘stadia’ van textiel. Ze noemen die 4 samen de ‘textile ecology’ en ze maken onderscheid tussen de ‘production ecology’, de ‘human ecology’, de ‘performance ecology’ en als laatste de ‘disposal ecology’.
  • Ze beginnen dus bij het begin: het produceren van textiel. Oeko-Tex gaat hierbij verder dan de meeste keurmerken, want ze letten niet alleen op chemicaliën en verstandig met water omgaan, maar ook de hoeveelheid herrie en stoffigheid in een fabriek.
  • Bij ‘human ecology’ gaat het om de invloed van de chemicaliën en andere stoffen die gebruikt worden in kleding, op de gezondheid en het welzijn van de consument, en dragers van die kleding. Op deze 2 stadia van textiel is de Oeko-Tex-100 standaard van toepassing. Er wordt dus gelet op schadelijkheid van de textiel voor de arbeiders en de consumenten, en ook wordt er goed gecontroleerd dat arbeiders prettig en gezond kunnen werken.
  • De andere twee stadia van textiel, volgens Oeko-Tex, zijn ‘performance ecology’ en ‘disposal ecology’. Hierbij gaat het om de prestatie van de textiel, dus hoe lang het meegaat, maar ook hoe bijvoorbeeld het wassen van kleding/stof invloed heeft op het milieu. Als je een trui vaak moet wassen, of veel wasmiddel moet gebruiken om het schoon te krijgen, is het minder milieuvriendelijk dan als je het op lage temperatuur en met weinig wasmiddel schoon kan krijgen.
  • Bij ‘disposal’ gaat het over wat te doen als de kleding/stof wordt weggegooid. Kan het worden gerecycled? Als het in de grond terecht komt, op een vuilnisbelt, is het dan schadelijk? Al met al gaat het er bij Oeko-Tex om, dat stof zo min mogelijk schade oplevert: zowel aan de mensen als voor het milieu.
  • Het goede van Oeko-Tex is dat ze al veel ervaring hebben; ze zijn al bijna 20 jaar actief. Ook voeren ze veel controles uit bij de bedrijven die het Oeko-Tex label hanteren. Zo blijft de kwaliteit goed, en weet de consument, jij dus, zeker dat de stof ook echt gezond is.

[Bron: https://www.stoffenfeest.nl/gots-oekotex/]

CoSense

Inschrijving nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste producten en updates van CoSense en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de allernieuwste producten,
ontwikkelingen of nieuwsberichten en
meld je aan voor de nieuwsbrief onderaan de homepage!